Het meer van Ohrid

Dit indrukwekkende en oeroude meer bevindt zich in het zuiden van Macedonië. Men vermoedt dat het meer ongeveer 5 miljoen jaar geleden is ontstaan. De oppervlakte van het meer bedraagt 358m2. Het meer ligt op de grens van Macedonië en Albanië. Het is tevens één van de diepste meren van Europa. In het meer leven veel bijzondere vissoorten. De meest bekende vissoort is de Ohridforel. Het meer staat dan ook onder natuurbescherming. In de oudheid werd dit meer lichtstad genoemd vanwege het kristalheldere, lichtgevende, water. Het meer wordt gevoed door de onderaardse bronnen van het St. Naumklooster en door een ondergrondse waterstroom uit het Prespa meer. Het meer ligt in een kom tussen 2 bergen in. Het water biedt een prachtige schakering aan blauwe kleuren. Het diepste punt meet bijna 300 meter. Rondom het meer liggen diverse stranden. Op sommige stranden zijn strandstoelen en parasols te huur. Alle stranden bestaan uit kiezels dus waterschoenen zijn zeker aan te bevelen. Verder worden er op diverse plaatsen langs het meer bootjes, al dan niet met schipper, verhuurd. Een tochtje op een bananaboat behoort ook tot de mogelijkheden.
De Ohrid parels, die van oorsprong in het meer gevonden werden, zijn wereldwijd bekend. Dit zijn thans geen parels meer die in een oester gevonden worden maar ze worden op een natuurlijke manier nagemaakt en zijn van hoge kwaliteit. De precieze fabricage is een eeuwenoud familiegeheim.

Ohrid is de meest populaire vakantiebestemming aan het meer. Met name in de zomer is hier van alles te beleven. Zo is er bijvoorbeeld elke dag een grote markt in het centrum. Aan de boulevard worden regelmatig muziek- en dansfestivals gehouden. Ook komt er elk jaar een groot circus naar Ohrid. Voor winkelen bent u hier ook helemaal aan het juiste adres. Breng daarbij ook eens een bezoekje aan de kleine zijstraatjes van de hoofdstraat waar u verrassende winkeltjes met kunstnijverheidsproducten kunt vinden. Verder kunt u in Ohrid uitstekend feestvieren. De Macedoniërs genieten graag volop van het leven en houden zelf ook van feesten. Aan het einde van de boulevard vindt u diverse sfeervolle bars en gezellige discotheken. Er is zelfs een heuse beachclub met een groot terras aan het meer. Verder hebben de nachtclubs hier de naam de beste van Oost Europa te zijn.

Rondom het meer vindt u diverse indrukwekkende bezienswaardigheden zoals het klooster van St Naum, het openluchtmuseum Bay of Bones en warmwaterbronnen. De meest bekende bezienswaardigheid en waarschijnlijk ook meest gefotografeerde bezienswaardigheid is de kerk van de heilige moeder van God of te wel de Sveti Bogorodica Perivlept. In de kerk vindt u schitterende muurschilderingen die eeuwenoud zijn. Maar ook de ligging op een landtong met uitzicht op het meer is ronduit schitterend. De hele plek ademt een bijzondere, mystieke sfeer.

In de omgeving van het meer vindt u dan ook nog prachtig natuurschoon. Macedonië beschikt over 3 nationale natuurparken te weten het park Pelister, park Galicica en park Mavrovo. Het Mavrovo park is het grootste park. Het park kent enorme hoogteverschillen waardoor er een bijzondere fauna en flora zijn ontstaan. U kunt hier uitstekend wandelen en fietsen. Eén van de hoogste toppen meet 2764 meter. In de winter kunt u hier terecht voor een heerlijke skivakantie. Het Galicica park ligt tussen het meer van Ohrid het Prespa meer in. Het park beschermt het unieke berggebied tussen de 2 meren in. De hoogste top is 2240 meter. Het park is uitgeroepen tot één van de 7 mooiste natuurparken van de wereld. U heeft vanuit dit nationaal park een fenomenaal uitzicht op beide meren. Ten zuidwesten van het dorpje Trpejca vindt u de indrukwekkende grotten van Black Cave. Langs het Prespa meer ligt het kleine klooster van Georgius in Kurbinovo. Dit klooster is één van de mooiste kloosters van het land. In het Pelister park leeft de bedreigde balkan lynx. Dit is het nationaal symbool van Macedonië.

Auteur: admin

Houd Reisbetaalbaar.nl in de gaten en lees hoe je overal ter wereld betaalbaar op reis kunt!

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/1/reisbetaalbaar.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *